Pogled od kapelice Sv. Jelene Križarice (kuće obitelji Franjić) prema centru mjesta početkom 1970-i

Pogled od kapelice Sv. Jelene Križarice (kuće obitelji Franjić) prema centru mjesta početkom 1970-i
Pogled od kapelice Sv. Jelene Križarice (kuće obitelji Franjić) prema centru mjesta početkom 1970-ih godina. Zahvala Mariu i njegovom ocu Slavku Franjiću za pronalazak ove super fotke!

Otrovanec 1979.

Otrovanec 1979.
Pogled na "Cr(i)kvenicu" i kapelu sv. Jelene 1978/9. godine - zima. Foto: B. Begović.

Vozite se kroz Otrovanec sa Google Street View

Nekaj grmi 'z Otrovanca (1)

Pogled na kapelicu svete Jelene 2007.

Pogled na kapelicu svete Jelene 2007.
Pogled na kapelicu svete Jelene 2007.

petak, 25. srpnja 2014.

Na groblju u Otrovancu pronađen nadgrobni spomenik Franza Brennera - prvog Brennera koji je došao u Pitomaču!


Nevjerojatno, ali istinito. Na groblju u Otrovancu neki dan pronašao sam, sticajem raznih okolnosti nadgrobni spomenik prvog Brennera koji je doselio u Pitomaču oko 1850. godine iz Austrije. Naime, nekada davno preko sada djelomično vidljivog natpisa stavljen je oko 1 cm debeo sloj cementa i na njega bio upisan novi natpis (što je pisalo nitko se ne sijeća). Taj sloj odlupio se uslijed djelovanja atmosferlija i pojavio se prvotni. Natpis je sačuvan u gornjem dijelu, ali i općenito odlično i gdje piše: "Hier ruhet FRANZ BRENNER starb am 3. Apr. 1865. in seinem 63. leben..." ("Ovdje počiva Franz Brenner umro 3. travnja 1865. u svojoj 63 godini..."). Kako je spomenik došao u Otrovanec nezna se i vjerojatno će ostati tajna.
Gdje se ovaj spomenik nalazio, odnosno gdje je Franz Brenner bio ukopan nezna se točno, ali najvjerojatnije u Pitomači i to vjerojatno na mjestu gdje se danas nalazi obiteljska grobnica obitelji Brenner, ali na spomeniku koje ne stoji ime prvog doseljenog Brennera (Franz Brenner rođ. 1802.).
O obitelji Brenner može se mnogo govoriti, ali ovom prigodom to nam nije namjera.
Samo da podsjetimo. Obitelj Brenner bila je gotovo jedno cijelo stoljeće (od sredine 19. do sredine 20. st.) jedna od najutjecajnijih obitelji u Pitomači i okolici. Godine 1859. sin Franza Brennera Ferdinand (1835- 1903.) osnovao je trgovinu mješovitom robom koja se nalazila u bivšoj zgradi preko puta današnje crkve (Trg k. Tomislava). Nakon Ferdinanda trgovinu oko 1890. preuzima njegov sin Gabriel (1874-1922.). U zaglavlju računa i drugih dokumenata njihove trgovine krajem 19. st. stajalo je "Utemeljeno 1859. Ferde Brennera sin - Trgovina željeznom, manufakturnom i špecerajskom robom. Kupnja i prodaja svih zemaljskih plodina. Skladište građevnog drva, dasaka, cementa, raznovrsnog crijepa, vapna i gospodarskih strojeva"
Brenneri su bili prisutni na svim područjima društvenih, kulturnih i gospodarskih aktivnosti i to gotovo uvijek prvi. Nema aktivnosti u Pitomači u navedenom periodu gdje Brenneri nisu bili prisutni. Npr. spomenuti Ferdinand Brenner oporučno je 1903. godine ostavio 2400 tadašnjih kruna (što je bio ogroman novac) za nove orgulje u pitomačkoj župnoj crkvi, jer je i sam vidio da su stare orgulje, koje se spominju već odmah nakon gradnje današnje župne crkve 1780-ih godina, jako dotrajale. Tako je i bilo. Uz još dodatna novčana sredstva koja je sakupio tadašnji župnik Josip Kovačić naručio je kod firme "Rieger" iz Šleske nove orgulje koje su bile postavljene već do 5. ožujka 1904. Na žalost, izgorjele su u požaru crkve 1968. Ovo je samo jedan od primjera sudjelovanja Brennera u životu Pitomače.

No, o Brennerima više nekom drugom zgodom.

Spomenik Franza Brennera (1802-1865.) na groblju u Otrovancu.

Spomenik Franza Brennera (1802-1865.) na groblju u Otrovancu (detalj).
Poznati "Ferde Brennera sin" Gabriel Brenner (1874-1922.) - foto iz 1912. (Bjelovar). Originalni fotos skenirao Branko Novosel, obrada B. M. Begović Bego (original foto u arhivu DVD Pitomača).

Lijevo gore zgrada Brennerovih preko puta crkve 1904. (http://pitomaca-nekadaidanas.blogspot.com/search/label/Razglednice%20-%20vedute%202)
Obiteljska grobnica Brennerovih na pitomačkom groblju.

Nema komentara:

Objavi komentar